A Zöld, a bíbor és a fekete című dalnak különös története van, melynek kezdete a P.Boxhoz és Radics Béla halálához kötődik. A Pandora's Box együttest 1980-ban a P.Mobilból kivált Cserháti István (billenyűk) és Bencsik Sándor (gitár) alapította a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat jóváhagyó támogatásával, majd csatlakozott hozzájuk Sáfár József (basszusgitár), Szabó István (dob) és Vagra Miklós (ének), akinek a helyére később Vikidál Gyula lépett. A dal szövegét Csiga Sánor – a P. Box akkori szövegírója 1982 végére készítette el, egy korábbi, már az év elején elkészült zenére. Érdekes, hogy amikor Sáfár József először mutatta be a zenét, akkor az nem nyerte meg a zenekar tagjainak a tetszését, így hónapokig nem is foglalkoztak vele.

 

Radics Béla, a legendás gitáros, énekes és zeneszerző 1982 október 18-án húnyt el. Rajongói és tisztelői szerint ő volt a magyar Jimi Hendrix. 1972-ben Radics Béla (gitár-ének), Brunner Győző (dobok), Som Lajos (basszusgitár), Balázs Fecó (billentyűsök, ének) közreműködésével megalakul az eső magyar szuper group – a Taurus Budapesten. Ahol felléptek, mindenhol frenetikus sikert arattak, azonban az akkori rendszer kultúrpolitikájának nemtettszését is sikerült „kivívniuk”. Ennek eredményeképpen csupán egy kislemez – a „Zöld csillag” őrizhette meg Radics feledhetetlen gitárjátékát.


 

De térjünk vissza a Zöld, a bíbor és a fekete történetéhez. 1982 szeptemberében a Budai Ifjúsági Parkban elhangzik a dal nem valódi angol változata Varga Miklós előadásában, de csak Radics Béla halála után készül el a végleges verzió.


Miért lett a dal címe Zöld, a bíbor és a fekete? A zöld párhuzamba állítható Radics Béla sikerszerzeményével, a Zöld csillaggal, melynek szövegét és zenéjét is ő írta. A címben a zöld erre utal.


A bíbor szín az előkelőségek, a kiválóságok színe. Bíbor színű ruházatot - a bíborfesték rendkívül drága előállíthatósága miatt - csak a legkiváltságosabbak engedhették meg maguknak – mint pl. királyok, császárok és pápák. A címben a bíbor szín utalhat erre is, de utalhat Jimi Hendrix Purple Haze (Bíbor köd) dalára is, hiszen köztudottan Radics nagy Hendrix rajongó volt.


A feketét pedig talán nem is kell magyaráznom, hiszen a gyász, a fájdalom és az elmúlás színe. Ez a három szó jellemzi leginkább Radics Béla zenei pályafutását és életét.


A P.Box az MHV támogatásával egy darabig kiadhat még lemezeket, de mivel a hard rock a „tiltott” kategórába került, ezen zenei irányzat képviselői egyre kilátástalanabb helyzetbe kerültek. Bencsik Sándor újabb bandákkal ( Metal Company, majd Bill és a Box Company) próbálkozik, azonban mind magánélete, mind zenei pályafutása a padlóra kerül. Nem bírja tovább és Svédországba, majd Ausztriába disszidál. 1987. szeptemberében kislánya szeme láttára veti ki magát szobája ablakából, ezzel tragikus módon vetve véget megpróbáltatásainak.


A Zöld, a bíbor és fekete című dalt az 1990-es évektől kezdve már nem csak Radics Bélára, hanem Bencsik Sándorra emlékezve is műsorra tűzte a Bencsik Sándor emlékzenekar Tunyogi Péterrel és Kékesi „Bajnok” Lászlóval.


1995. májusában a P.Mobil szervezésében Bencsik Sándor emlékkoncertre került sor a Petőfi Csarnokban, ahol a dalt négy ismert előadó (Varga Miklós, Deák Bill Gyula, Tunyó és Vikidál) közösen, egy plusz záró versszakkal kiegészítve adták elő.


És a kegyeleti névsor sajnos egyre nő, hiszen 2005. augusztusában távozott az élők sorából Cserháti István (Pityi), majd a magyar rockzene legutóbbi veszteségét Tunyogi Péter halála jelentette 2008. végén....


 

Címkék: zene rock rockzene hardrock radics béla tunyogi péter p mobil p box bencsik sándor zbb

A bejegyzés trackback címe:

https://zbbfan.blog.hu/api/trackback/id/tr23900541

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Visit us To know more about immigration aggravated felony 2019.05.27. 22:31:32

Ezekre figyeljünk, ha egyedi poszterrel díszítenénk a falat! - Kocka blog

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tamásné Csorba 2018.01.13. 10:10:55

Végre a hátteréről is tobbet megismertem annak a dalnak keletkezéséről, amit nagyon erőteljesnek tartok. Köszönöm!
süti beállítások módosítása